Miért látok még OKJ hirdetéseket, ha megszűnt az OKJ?

A válasz nagyon egyszerű, mindjárt részletesen elmagyarázzuk, és megmutatjuk, hogyan jelentkezhetsz még OKJ képzésre, ha lemaradtál.

 

Még most, 2021 elején is szép számmal találkozhatunk OKJ-s hirdetésekkel, pedig egész tavalyi évben azt harsogta a sajtó, hogy 2020 decemberében megszűnik az Országos Képzési Jegyzék.

A látszólagos ellentmondás miatt számos tévhit kering az interneten, melyeket most végre szeretnénk eloszlatni.

 

A tavaly szárnyra kapott hírek sajnos igazak:

OKJ képzések már valóban nem indíthatók 2021-től.

 

Az OKJ-t az iskolarendszerű képzéseknél a szakmajegyzék váltotta fel, a rugalmasabb, tanfolyami rendszerben induló felnőttképzések megnevezése a jövőben pedig a „szakképesítés” lesz.

De nem csak a megnevezés változik, több népszerű szakma kikerült a tanfolyamon tanulható képzések köréből, ezeket már csak iskolarendszerű képzésben, 2-5 év alatt lehet majd megszerezni.

 

De akkor miért hirdetik még a képzők a régi OKJ képzéseket?

 

Erre adunk részletes választ, segítünk tisztázni a leggyakrabban felmerült félreértéseket.

banner600x144_other.jpg

 

Tévhit #1: Az elindult képzésekre már nem lehet jelentkezni.

 

Bár december végén elindultak az utolsó OKJ-s képzések, de néhány képzésre a szabad helyek erejéig még be lehet csatlakozni.

Szűkebb lett a kínálat, sok képzésre már egyáltalán nem lehet jelentkezni, illetve több városban már az ősszel beteltek a helyek, így ott decemberben már egyáltalán nem fogadtak tanulókat.

Fontos tudni, hogy a még elérhető képzésekre már csak becsatlakozni lehet, új csoportok már nem fognak indulni.

Ez az utolsó esély arra, ha valaki OKJ-s végzettséget szeretne.

A becsatlakozásban és a leadott órák pótlásában a felnőttképzők munkatársai készségesen segítenek.

 

Tévhit #2: A képzéseket 2020-ig kellett befejezni.

 

Ez az állítás sem igaz. Az OKJ vizsgákat 2022. december 31-ig lehet letenni, így azok, akik még becsatlakoznak valamelyik decemberi képzésre, OKJ-s végzettséget szerezhetnek.

 

Tévhit #3: A megszerzett bizonyítványok nem érvényesek az OKJ változása után.

 

A már megszerzett szakmai végzettségek nem vesznek el, ugyanolyan teljes értékű szakmai bizonyítványnak számítanak az OKJ megszűnése után is.

A munkáltatók akár előnyben is részesíthetik az OKJ-s végzettséggel rendelkezőket az új rendszerben, számukra még ismeretlen bizonyítványt megszerzőkkel szemben.

 

Azoknak, akik még csatlakoznának egy decemberben elindult OKJ képzéshez, gyorsnak kell lenniük, hiszen napról napra szűkül a választható képzések köre.

Tanfolyamközvetítő portálunkon első kézből látjuk, mennyire fogynak a szabad helyek. Míg ősszel több, mint 1200 OKJ-s tanfolyami csoport indult országosan, decemberben ez a szám már 900 alá csökkent, mostanra pedig 400-nál is kevesebb az elérhető csoportok száma, és minden egyes nap újabb tanfolyamoknál, újabb helyszíneken kell kitennünk a képzeletbeli „betelt” táblát.

Ha még a rugalmas, OKJ-s rendszerben akarsz tanulni, ez az utolsó lehetőség. Válogass a még elérhető tanfolyamok közül, és csatlakozz be, ha van még hely.

Egy érdekes adalék ehhez az egész helyzethez, hogy bár OKJ tanfolyamok online formában alapvetően nem oktathatók, most a vírushelyzet miatt részben változott, bizonyos képzések online formában is elindulhattak. Ha ezek érdekelnek, az online tanfolyamok között találsz még néhány OKJ-s bizonyítványt adó képzést.