5 szakma, melyet érettségi nélkül is megszerezhetsz

Még mindig aggasztó a szakemberhiány Magyarországon. Sok olyan szakmában is nehéz szakképzett munkaerőt találni, melyekhez még érettségi bizonyítvány sem kell.

A Centrum Oktatóközpont szakmai vezetője összeválogatott 5 olyan keresett szakmát, melyhez nincs szükséged érettségire.

 

Hogyan keress érettségi nélkül elvégezhető OKJ tanfolyamot?

 

Ha OKJ képzéseket keresgélsz, fontos tudnod, hogy már az OKJ azonosító első két számjegyéből is megállapíthatod, hogy milyen végzettség szükséges az adott tanfolyam elkezdéséhez.

 

21: nem szükséges semmilyen iskolai végzettség

31: minimum nyolc általános iskolai osztály elvégzése kell hozzá

33: legalább a 10. évfolyam elvégzése szükséges a képzés elkezdéséhez

51: középiskolai végzettséggel kell rendelkezned (érettségi nem kell hozzá, de a középiskola utolsó évfolyamának elvégzése igen)

 

Népszerű OKJ tanfolyamok érettségi nélkül

 

Kiválogattunk számodra 5 keresett OKJ tanfolyamot, melyekhez nincs szükséged érettségi bizonyítványra.

 

#1 – Targoncavezető

 

A legnépszerűbb OKJ tanfolyamok között vannak a gépkezelő képzések.

Targoncavezető OKJ-s végzettséggel az építőipar, a logisztika, a kereskedelem és a termelőipar területén is könnyen el tudsz majd helyezkedni.

Ehhez a tanfolyamhoz nem kell érettségi, elég befejezett nyolc általános iskolai osztály. Ráadásul akár egy hónap alatt is elvégezheted.

 

#2 – Bérügyintéző

 

Pénzügyi és gazdasági területen számos érettségi nélkül megszerezhető végzettséget találsz.

Egyik jó példa erre a bérügyintéző OKJ képzés, mely 2019-ban és 2018-ban is az első 5-ben szerepelt a népszerűségi rangsorban.

Ha alapvetően önálló és precíz vagy, szívesen dolgoznál csapatban egy irodában bérügyintézőként vagy bérszámfejtőként, ez a szakma megfelelő lehet számodra.

Hasonló munkakört tölthetsz be TB-ügyintézőként.

Tipp: célszerű ezt a két szakmát egyszerre elvégezned, hiszen így sokat spórolhatsz a két tanfolyam díján, és a két OKJ-s végzettség miatt több állást is megpályázhatsz.

 

#3 – Pénztárkezelő és valutapénztáros

 

Szintén a pénzügyi szektorból vette példa a pénztárkezelő és valutapénztáros OKJ képzés, mely a legtöbb felnőttképzőben akár 1 hét alatt is elvégezhető.

Igen, létezik olyan tanfolyam, mellyel egy hét alatt OKJ-s végzettséget szerezhetsz!

Felelősségteljes munkakör, mely stabil megélhetést biztosít.

A valutapénztárosok munkája egyre fontosabb a mai világban, hiszen az egyre elérhetőbb árú repülőjegyek, és szállások miatt sokkal könnyebb utazni, mint eddig, így a turista jellegű külföldi utak száma jelentősen megnőtt az utóbbi időben.

Ha önálló munkakörre vágysz, amelyben kiemelten értékelik precizitásod és körültekintő munkavégzésed, akkor érdemes ezt a szakmát választanod.

 

#4 – Virágkötő

 

Ha más típusú szakma vonz, és inkább a kreativitásodat szeretnéd villogtatni, és a természet sem áll messze tőled, a virágkötő OKJ tanfolyam jó választás lehet.

Gyönyörű csokrokat hozhatsz létre, egész nap virágokkal dolgozhatsz, virágkötőként megvalósíthatod saját ötleteidet.

Ha nemcsak a csokrok készítése, hanem egy virágüzlet vezetése is érdekel, akkor pedig egy Virágkötő és virágkereskedő képzést is elvégezhetsz érettségi nélkül. Ezzel a végzettséggel alkalmazottként, de akár saját vállalkozásban is vezethetsz virágüzletet. A tanfolyamon nemcsak a szépérzékedet, de az üzleti tudásodat is fejlesztheted.

 

#5 – Kulturális rendezvényszervező

 

Szívesen dolgoznál dinamikus munkakörben, ahol kreatív feladatokat kell megoldanod, folyamatos kihívások és izgalmak várnak rád?

Ha pörgős szakmára vágysz, szeretsz emberek között lenni, szervezkedni, akkor a kulturális rendezvényszervező szakma tetszeni fog!

A tanfolyam akár 3 hónap alatt is elvégezhető, és igen kedvező áron szerezhetsz OKJ-s bizonyítványt.

 

Amint láthatod, nem minden OKJ-s képzéshez kell érettségi, így könnyedén találhatsz olyan hozzád illő szakmát, amellyel el fogsz tudni helyezkedni.

Ha pedig már az új rendszer szerint indítható, OKJ utáni felnőttképzéseket keresed, ide kattints, és nézz szét a TanfolyamGURU kínálatában.