A technikumot választották a legtöbben

Szakmát és érettségit egyszerre kínálnak – ezek a technikumok, melyek mellett a legtöbben tették le voksukat idén is. A jelentkezési adatok alapján, az Innovációs és Technológiai Minisztérium adatai szerint a felvételizők több mint 42 százaléka választotta a technikumot a 8. osztály elvégzése után.

A szakképzési rendszer ma már úgy működik, hogy egyetemekre való továbblépési lehetőséget is kínál. A rendszerben az ilyen végzettséget kínáló technikumok vagy a mélyebb szakmai tudást nyújtó szakképző iskolák közül lehet választani.

A technikum öt éves, két év az alapozás, ezután lehet döntést hozni arról, hogy melyik szakma felel meg a terveknek és képességeknek. A szakképzők esetében pedig a képzés hároméves, és egy év az alapozás, ez után kell szakmát választani.

Vonzó az ösztöndíj

A szakképzésbe újonnan belépők havonta 8-16 ezer forintos ösztöndíjat kapnak. Ezek kívül pedig akik duális képzésben tanulnak, tehát vállalati együttműködésben, azoknál csaknem 100 ezer forint a munkabér.

Ezen felül az újonnan bevezetett pályakezdési támogatás is segítség, akik sikeres szakmai vizsgát tesznek, megkaphatják. Tavaly átlagosan 230 ezer forintot kaptak a jó vizsgaeredményt elérő végzősök.

Korszerűbb szakképzés

A szakképző iskolák három év alatt olyan tudást, ismereteket nyújtanak, mellyel biztos elhelyezkedést tesznek lehetővé. A technikumok esetében pedig előnyt jelent a felsőoktatási felvételin, ha valaki innen érkezik. A szakképzési rendszer az elmúlt évtizedekben sok-sok változáson ment keresztül, a rendszert folyamatosan igazítják az igényekhez, korszerűsítik, hogy a fiatalok versenyképes tudást szerezhessenek.

A továbbtanulás soha nem egyszerű kérdés, sokszor már az általános iskolába kerüléskor meghatározó lehet. Gondoljunk csak arra, hogy már az általános iskolában milyen sok választási lehetőség van: nyelvtanulás, művészeti irányok, matematika, informatika, és így tovább. A 8. osztály elvégzése után pedig még szélesebb a „kínálat”. A szakképzési rendszer nagy előnye, hogy nem kell azonnal választani, az egy vagy két alapozó év után már valószínűleg könnyebb a döntés.